X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

Szilvásgombóc receptje Bágyáné Andreától

2024.04.06

Együttlátva Többet Látunk!

Szilvásgombóc receptje Bágyáné Andreától

A szilvásgombócokat 2024. március 23-án, szombaton az Együttlátók Olvasósarok programjának zárásaképpen teszteltük, és annyira finomnak találtuk, hogy mind egy falatig elfogyasztottuk.
Íme a recept mindazoknak, akik szívesen főzöcskéznek maguk és szeretteik számára.

Szilvásgombóc, nudli vagy töltelék nélkül krumpligombóc

Hozzávalók:

1. Mérjünk ki 1,2 kg krumplit.

2. Bő, sós vízben héjastól főzzük meg.

3. Ha a krumpli villával lazán átszúrható, megfőtt. Öntsük le róla a forró vizet.

4. Hideg vízzel hűtsük le egy kicsit.

5. Szúrjuk villára, hogy ne égesse meg a kezünket, és folyó hideg vízzel öblítsük le újra, hadd hűljön még.

6. Késsel húzzuk le róla a krumplihéjat.

7. Egy mély tálba helyezzük a megtisztított krumplikat, majd törjük meg a krumplit krumplinyomóval úgy, ahogy a krumplipürét szoktuk csinálni.

8. Hagyjuk teljesen kihűlni a megtört krumplit. Ez nagyon fontos! (Én előző este elkészítem és hűtőbe teszem.)

Most jön a gombóctészta készítése

A krumplihoz hozzáadunk:
20-30 dkg lisztet,
1 egész tojást,
3 evőkanál búzadarát,
Sót,
Egy közepes gesztenye nagyságú zsírt vagy 3 evőkanál olajat.

Összedolgozzuk az alapanyagokat, ha kell, még lisztet adunk hozzá.
A tésztát végül masszív gömbbé formázzuk, liszttel meghintjük. Minimum negyed órát pihentetjük.
Ha egy nagyobb adagot készítünk, el lehet belőle tenni a mélyhűtőbe is.

Gombócok formázása

Készíthetünk kisebb és nagyobb gombócokat. Fontos, hogy nagyjából egyforma méretű tésztát csípjünk ki a gömbből. Helyezzük a lisztes tenyerünkre, lapítsuk ki, és tegyük a közepébe az előre, tálban odakészített tölteléket, majd göngyölgetéssel formázzuk gombóccá a tésztát.
Az elkészült gombócokat helyezzük kilisztezett tálcára.
(Nekem ebből a tésztamennyiségből 30-32 közepes méretű gombóc szokott lenni.)

A töltelék lehet: szilva, sárgabarack, fahéjas cukorban is meg lehet a gyümölcsöt forgatni.
Lehet ugyanezen gyümölcsök aszalt változata is, (én ezt használom).
A töltelék lehet még lekvár, csokoládé vagy mogyorókrém.

Gombócok főzése

A kész gombócokat forrásban lévő vízbe tesszük, ebben segítségünkre lehet egy merőkanál. (Én nagyobb fazékban, bő vízben főzök kb. 8-9 darab gombócot egyszerre.)

A fővésben lévő gombócokat fakanállal egyszer megkeverjük, nehogy az edény aljára leragadjanak.
A gombócok, ha elkészültek, feljönnek a főzővíz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, leöblítjük hideg vízzel  és lecsepegtetjük őket.

Ezután 10 dl olajon vagy zsíron 10 dkg zsemlemorzsát megpirítunk, és a gombócokat a morzsába belerakjuk, nem kevergetjük, hanem megforgatjuk, vagyis megrázogatjuk az edényben.

Jó étvágyat!

Bágya Ferencné Andrea

Utóirat:

Ha kipróbálja és elkészíti a receptet, kérjük, küldjön fotót a gombócokról az alábbi e-mail címre:
info@egyuttlatok.hu

Köszönjük!

Made by FortuNet
Oldal tetejére